Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Waar komt onze moraal vandaan en waar gaat zij naartoe?

13 juni 2022 @ 16:00 - 18:00

In dit webinar n.a.v. de publicatie ‘De getemde mens. Waar komt (volgens u) onze moraal vandaan?’ (red. Martin Harlaar, 2021) willen wij de vraag naar de oorsprong van de moraal verbinden aan de vraag naar haar toekomst. Waar gaat onze moraal naartoe? Is er sprake van morele vooruitgang; worden de mensen ‘moreler’ of hun samenlevingen rechtvaardiger? Of gaat het met de moraal juist de verkeerde kant op; gaan wij er moreel gezien op achteruit? En wat zegt de oorsprong en de geschiedenis van de moraal – met name haar evolutionaire geschiedenis – over haar toekomst? Over deze vragen gaan wij in gesprek met onze vier sprekers: Heidi Mertes, Nynke van Uffelen, Razi Quadir en Jeroen Hopster. Zij vertellen aan het begin kort over hun bijdrage aan Harlaars boek en brengen hun boodschap over omtrent de toekomst van de moraal. Daarna gaan zij in discussie met elkaar en het publiek.

Informatie over de sprekers:

    • Heidi Mertes is hoofddocent medische ethiek aan de Universiteit Gent en één van de oprichters van het Bioethics Institute Ghent. Daarnaast is zij de presidente van de organisatie “De Maakbare Mens vzw”.
    • Nynke van Uffelen doet haar promotieonderzoek over rechtvaardigheid in relatie tot energie (“energy justice”) aan de Technische Universiteit Delft. Haar onderzoek is onderdeel van het RELEASE-project over grootschalige energieopslag, gefinancierd door het NWO.
    • Razi Quadir is docent bij het Centrum voor Islamitische Theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij doet o.a. onderzoek naar vrijheid van meningsuiting in de islam en liberale democratieën.
    • Jeroen Hopster is postdoctoraal onderzoeker filosofie aan de Universiteit Twente, in het door de NWO gefinancierde onderzoeksprogramma Ethics of Socially Disruptive Technologies (ESDiT). Hij schreef zijn proefschrift (2019) over de evolutie van de menselijke moraal, en de implicaties daarvan voor morele objectiviteit.
  • Meer informatie en aanmelding via: Flyer webinar Toekomst van de moraal def

Gegevens

Datum:
13 juni 2022
Tijd:
16:00 - 18:00

Organisatoren

de VvEN
Het Humanistisch Verbond

Locatie

via Zoom

Welke activiteiten er allemaal zijn geweest: